vrijheid, vetes, vagevuur
zaterdag 10 september
vrijheid, vetes, vagevuur

middeleeuws festival

gratis publieksopening vrijheid, vetes, vagevuur

Waan jezelf volledig in de middeleeuwen tijdens de gratis publieksopening van Vrijheid, Vetes, Vagevuur. Op zaterdag 10 september wordt de tentoonstelling geheel in stijl geopend met een feestelijk programma voor jong en oud. Ontdek alles over de tentoonstelling met interactieve colleges, rondleidingen en gesprekken. Proef middeleeuws bier met een bierproeverij door Grutte Pier Brouwerij. Of ga zelf aan de slag met een van de ambachtelijke workshops. Ook wordt de publicatie rondom de tentoonstelling gelanceerd en zijn er speedcolleges door conservator Diana Spiekhout en historicus Bert Looper, met Michael Schaap als moderator. De Blauwe Schuyt speelt middeleeuwse muziek. Net als de entree zijn ook alle activiteiten gratis. Meld je snel aan.
Reserveer alvast een gratis toegangsbewijs via onze ticketpagina

programma

11.00 – 17.00u Workshops in middeleeuwse ambachten
11.30 – 12.30u College door em. prof. dr. Herman Pleij over literatuur in de middeleeuwen
12.30 – 13.30u
Rondleiding door de tentoonstelling (vol)
13.00 – 14.30u Boeklancering en speedcolleges door Diana Spiekhout en Bert Looper
13.00 – 17.00u Bierproeverij door Grutte Pier Brouwerij
14.00 – 15.00u Rondleiding door de tentoonstelling
15.30 – 16.30u Rondleiding door de tentoonstelling

Lees hieronder meer informatie over het programma.

boeklancering: diana spiekhout en bert looper

Nog meer weten over de middeleeuwen in Tota Frisia? De afgelopen maanden werkten tientallen onderzoekers en schrijvers aan het boek bij Vrijheid, Vetes, Vagevuur. De 160-bladzijden tellende publicatie gaat dieper in op de boeiende wereld van middeleeuws Tota Frisia. Met artikelen van Diana Spiekhout over de pracht van de Friese dracht en historicus Bert Looper over de rol van het geschreven woord in de middeleeuwse Friese samenleving.

Van 13.00 tot 14.30 uur gaat moderator Michael Schaap in gesprek met Spiekhout en Looper over het boek. Beide auteurs geven ook in 20 minuten een speedcollege over de hoogtepunten van hun artikel. Kortom, een talkshow om niet te missen voor extra verdieping!
Reserveer een stoel via deze link (selecteer 10 september en scroll naar de onderste 'boeklancering en speedcolleges').

(vol) college: zijn de middeleeuwen in het noorden anders?

Speciaal voor het middeleeuws festival, geeft em. prof. dr. Herman Pleij een college over het Noorden in de middeleeuwen, met Michael Schaap als moderator. In de loop der eeuwen is het beeld gegroeid, vooral onder Friese vlag, van een wel zeer eigenzinnig volk. Trefwoorden daarvoor zijn een ongehoorde hang naar vrijheid, agressie tegen elke vorm van hiërarchie en een onweerstaanbare zucht naar beschaving. Daarbij horen motto's als 'Liever dood dan slaaf' maar ook de leuze 'Moet kunnen', het vroegst opgetekend in het Fries. Of zijn zulke uitingen niet meer dan verhoopte zelfbeelden? Die worden immers door elke gemeenschap met ambities ontworpen ter versteviging van de onderlinge banden en als advertentie voor het buitenland. Daarbij hoort dan ook de projectie van zulke nagestreefde mentaliteiten op de vroegste voorouders, omheind in een gedroomd middeleeuws Friesland. Maar niettemin: zulke collectieve eigenschappen komen toch niet zomaar uit de lucht vallen?
Reserveer online alvast een plekje voor dit college (VOL).

over herman pleij
Herman Pleij (Hilversum, 1943) is emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Pleij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1979 op Het Gilde van de Blauwe Schuit. Literatuur, volksfeest en burgermoraal in de late middeleeuwen (herdrukt in 1983 en 2009)In 1991 maakte hij een zesdelige radio- en tv-serie voor TELEAC onder de titel 'Sprekend over de middeleeuwen', waarvan ook een boek gemaakt is onder dezelfde titel. Bij NRC-Academy verschenen twee afzonderlijke CD-boxen met hoorcolleges over de Middeleeuwen (2005) en over de Cultuurgeschiedenis van Nederland (2010). Pleij werkte ook mee aan de CD-box over de Nederlandse Geschiedenis van het Historisch Nieuwsblad (2010). Bij het grote publiek raakte hij bekend door zijn optredens in De Wereld Draait Door.

 

workshops voor de hele familie

Schuif tijdens het middeleeuws festival aan bij verschillende workshops en ontdek welk ambacht het beste bij jou past!

middeleeuwse handschriften
Maak kennis met de bijzondere collectie boeken van het Fries Museum en lees echte middeleeuwse schriften. Onder leiding van een expert bestudeer je handgeschreven teksten uit middeleeuwse boeken. In een klein gezelschap kom je meer te weten over het kenmerkende schrift, dat is ontworpen vanwege het gebrek aan ruimte en papier. Een unieke kans om de middeleeuwse boekencollectie van het Fries Museum van dichtbij te bestuderen!
Voor deze workshop is maar beperkt plek, meld je online aan via friesmuseum.nl/tickets.

kruidenbuiltjes maken
In de middeleeuwen werd vaak gebruik gemaakt van kruiden. Bijvoorbeeld omdat je lekker wilde ruiken en om de smaak. Daarnaast dachten men in in de 14e eeuw dat de kruiden je konden beschermen tegen de pest. In de familieworkshop 'kruidenbuiltjes maken' knip je zelf een buidel van linnen, met een middeleeuwse schaar. Vul de buidel met kruiden als roosmarijn, munt, salie en lavendel; kruiden die al sinds de middeleeuwen worden gebruikt.

fabeldieren ontwerpen
Mythen, sagen, legenden, sprookjes en verhalen staan in de middeleeuwen vol met fabeldieren. Het zijn zelfverzonnen mythische monsters, vaak met eigenschappen van verschillende dieren en mensen. Sommige fabeldieren kunnen bijvoorbeeld praten. Ook nu nog spreken de dieren uit het rijk der fabelen tot de verbeelding. Tijdens de creatieve workshop 'fabeldieren ontwerpen' ga je zelf aan de slag met het schilderen van middeleeuwse fabeldieren. We bestuderen de mythische wezens maar ook de authentieke materialen en schildertechnieken die werden gebruikt.

blijf op de hoogte

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid