verzamelen
collectie
fries museum
verzamelen

verzamelen

Sinds het bescheiden maar enthousiaste begin heeft het Fries Museum een enorme verzameling opgebouwd. Van schilderijen en glas tot zilver en textiel: in totaal beheren we meer dan 200.000 voorwerpen. Dus waarom verzamelen we nog verder? Een verzameling van Friesland is nooit compleet. Zo worden er voortdurend nieuwe kunstwerken gemaakt, nieuwe ontdekkingen gedaan en worden persoonlijke schatten geschonken aan het museum. Met deze objecten kunnen wij verhalen vertellen die nog nooit eerder verteld zijn.

 

Wij vinden het altijd een eer als er voorwerpen aan het museum worden aangeboden, maar we kunnen lang niet alles aannemen. De collectie is zo groot dat het depot zo goed als vol is. We moeten dus heel scherp selecteren wat echt een goede en verantwoorde aanvulling voor de collectie is. Met specifieke aankopen, aangeboden schenkingen of langdurige bruiklenen vullen we de gaten in onze verzameling en kunnen we steeds prachtige nieuwe verhalen blijven vertellen.

aankopen

Misschien wel de meest voor de hand liggende manier waarop onze collectie groeit, is het aankopen van nieuwe objecten. Toch doen we zo’n aankoop niet zomaar. Natuurlijk doen we eerst goed onderzoek naar het object en kijken we of het object binnen onze collectie past. Daarnaast moet de aankoop uiteraard binnen het budget passen. Er gaat dus een heel proces vooraf aan zo’n aankoop.

Video - Kopen

Video gemaakt door Sije Kingma in het kader van de tentoonstelling Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland (2019).

Soms lukt het om objecten aan te kopen met eigen middelen, maar vaak krijgen we hulp van fondsen en sponsoren. Zo krijgt het Fries Museum al meerdere jaren een bijdrage voor aankopen hedendaagse kunst uit de regeling Collectieprogramma’s van het Mondriaan Fonds. Aangevuld met een speciale bijdrage van de provincie Fryslân kunnen we daardoor prachtige aankopen doen.

Klik hier voor ons volledige aankoopbeleid van 2020 en 2021.

uitgelichte aankopen van de afgelopen jaren

 

schenkingen

Onze kostbaarste schatten krijgen we uit alle windstreken. De schenkers geven voorwerpen aan het museum die hen na aan het hart liggen, die een grote emotionele waarde hebben. En daarmee voorzien ze de verzameling van ontroerende, grappige, mooie, bijzondere maar vooral erg persoonlijke verhalen.

Elke schenking is anders: zo wordt het museum soms genoemd in een erfenis. Een andere keer wordt een langdurig bruikleen omgezet in een gift. Maar de motivatie is bijna altijd hetzelfde: de schenker wil het voorwerp bewaren voor volgende generaties.

In deze video vertelt Eveline Holsappel (conservator erfgoed 16de-20ste eeuw) over het Fries kostuum van de vijfjarige Jopie Buursema. Het kostuum is gemaakt in 1926 en werd in 2018 aan ons geschonken door mevrouw Plijnaar. De video is gemaakt door Sije Kingma en was onderdeel van de tentoonstelling Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland (2019).

Video - Krijgen

bruiklenen

Hoe graag we ze ook willen hebben: er zijn voorwerpen die we simpelweg niet kunnen kopen. Omdat we niet voldoende budget hebben, bijvoorbeeld. Of omdat ze gewoon niet te koop zijn. In dat geval kan het lenen van een object een mooie oplossing zijn.

Een bijzonder voorbeeld is de Ottema-Kingma Stichting (OKS). Deze stichting koopt objecten met een belangrijk verhaal over Friesland en geeft die daarna in langdurig of zelfs permanent bruikleen aan verschillende musea.

Daarnaast leent het Fries Museum met enige regelmaat kunstwerken van andere musea, bijvoorbeeld als aanvulling voor een tentoonstelling. Zo leende wij het prachtige portret van Saskia van de Gemäldegalerie Alte Meister in Kassel, waarmee we het verhaal van Rembrandt en zijn huwelijk écht tot leven konden roepen in de tentoonstelling Rembrandt & Saskia. Erg bijzonder, want het werk was voor het eerst in ruim 250 jaar weer in Nederland.

Rembrandt van Rijn, Saskia en profil in rijk gewaad, 1633-1642, olieverf op paneel Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegaler
Rembrandt van Rijn, Saskia en profil in rijk gewaad, 1633-1642, olieverf op paneel Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegaler

In deze video vertelt Hans Groeneweg (voormalig conservator erfgoed 20ste-21ste eeuw) over de bruikleen van een grafsteen afkomstig van noorderbegraafplaats te leeuwarden. De grafsteen 'four airmen of the 1939 - 1945 war' werd uitgeleend door de Commonwealth War Graves Commission uit Ieper (België) aan het Fries Verzetsmuseum. Deze video is gemaakt door Sije Kingma en was onderdeel van de tentoonstelling Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland (2019).

Video - Lenen

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid