IMPACT

middelbaar beroepsonderwijs

Het geluid van overvliegende vliegtuigen, 's nachts totale verduistering van huizen en straten, bommen die hun doel missen en terecht komen op burgers, de vele vliegtuigen die crashen in Friesland en omringende wateren: de strijd in de lucht tussen 10 mei 1940 en 5 mei 1945 had grote impact op de bewoners van Friesland. 

In het kader van 80 jaar vrijheid presenteert het Fries Verzetsmuseum, onderdeel van het Fries Museum,  de tentoonstelling IMPACT – De Luchtoorlog in Friesland. In die luchtstrijd zijn alleen al in Friesland en omringende wateren ongeveer 500 vliegtuigen neergestort. Vele bemanningsleden van vliegtuigen, maar ook burgers zijn omgekomen in deze strijd.  Op vele locaties in Friesland staan oorlogsmonumenten die hieraan herinneren.

museumbezoek
Studenten ontdekken wat voor rol Friesland speelde in de Tweede Wereldoorlog. Hoe zag die luchtstrijd eruit en welke sporen in het landschap en verhalen zijn er dichtbij de schoollocaties nog te vinden?

Aan de hand van persoonlijke verhalen, zoals ooggetuigenissen en voorwerpen van personen die te maken hadden met de luchtoorlog, verdiepen ze zich in de luchtoorlog. Ze doen historisch onderzoek en werken met authentieke bronnen. De ooggetuigen zijn heel verschillend, van geallieerde en Duitse bemanningsleden van vliegtuigen, de luchtbeschermingsdienst, opruimploegen tot burgerslachtoffers van bombardementen en mensen die piloten en hun bemanning hielpen. Ook verhalen over vliegveld Fliegerhorst Leeuwarden vormen een bron.
De impact die de luchtoorlog in Friesland had op mensen, zowel tijdens als na de Tweede Wereldoorlog, wordt invoelbaar voor studenten doordat ze zich in andermans schoenen verplaatsen.

aansluiting bij burgerschap
Het onderwijsprogramma sluit aan bij burgerschap. Studenten ontwikkelen hun kritische denkvaardigheden door verschillende perspectieven op de luchtoorlog in te nemen.  Ze ontdekken en onderzoeken dat iedereen vanuit een ander perspectief denkt, ervaart en kijkt naar een situatie. In gesprek blijven met elkaar over problemen en moeilijke onderwerpen, vragen wat de ander voelt, denkt en ziet in plaats van dit in te vullen voor de ander, doet je ontdekken dat je samen een probleem beter kunt oplossen dan alleen. Door je te verplaatsen in de ander en leer je dat er meer perspectieven zijn op een gebeurtenis en je elkaar kan helpen en samen beslissingen kunt nemen. Studenten staan daarmee open voor verschillen, hebben meer begrip en respect voor elkaar.

TIP - boek een programma extra!
Samen met verschillende onderwijspartners hebben we een fijn keuzemenu van randprogramma’s samengesteld.  Als dit iets voor uw studenten is, vul dan in het open veld van ons boekingsformulier in dat u graag in overleg wilt over een op maat samengesteld combinatieprogramma. De duur en inhoud stemmen we af op uw wensen. Weet u al wat u het liefste wilt? Vermeld dat dan zo uitgebreid mogelijk. De prijs van een combinatieprogramma is afhankelijk van of u met één of meerdere klassen tegelijk komt en naar welke onderdelen uw belangstelling uitgaat. Daar informeren we u graag over na aanmelding. 

Dit zijn de extra programma’s:

fries verzetsmuseum
Het programma ‘Vrijheid toen en nu’  in Fries Verzetsmuseum geeft invulling aan de sociaal-maatschappelijke en politiek-juridische dimensies van burgerschap. De tentoonstelling leent zich goed om onderwerpen als democratie, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting met elkaar te bespreken. Lees hier meer

slieker film
Omdat de filmzalen van Slieker Film in hetzelfde gebouw zitten als het museum, is een combinatieprogramma logistiek heel makkelijk te organiseren.  In het kortfilmprogramma van Slieker Film ligt de focus op de oorlog in Friesland. Welke moeilijke keuzes moesten burgers maken? Hoe was het om in onvrijheid te leven? En hoe ervoeren piloten de luchtoorlog? Lees hier meer

stadswandeling tweede wereldoorlog in leeuwarden door a guide to leeuwarden
Onder leiding van een gids van A Guide to Leeuwarden door de binnenstad wandelen, maakt een combinatieprogramma helemaal compleet. Op deze stadswandeling hoor je de meest bijzondere verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en de impact van de luchtoorlog in Leeuwarden. Lees hier meer

Doelgroep MBO niveau 1 t/m 4 , programma wordt aangepast op niveau
Werkvormen kritisch kijken en nadenken, onderzoeken en samenwerken
Leergebieden Burgerschap: politiek juridische- en sociaal maatschappelijke dimensie
Lengte Museumbezoek: 60-75 minuten,  in combinatie met een extra programma: 120-135 minuten
Periode 14 april t/m 27 juli 2025
introductievideo IMPACT

terugkomkaartje

Na afloop krijgt iedere student een terugkomkaartje mee. Hiermee mogen ze met twee volwassenen gratis op een ander moment nog eens langskomen. 

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid