museumbezoek
Studenten ontdekken wat voor rol Friesland speelde in de Tweede Wereldoorlog. Hoe zag die luchtstrijd eruit en welke sporen in het landschap en verhalen zijn er dichtbij de schoollocaties nog te vinden?
Aan de hand van persoonlijke verhalen, zoals ooggetuigenissen en voorwerpen van personen die te maken hadden met de luchtoorlog, verdiepen ze zich in de luchtoorlog. Ze doen historisch onderzoek en werken met authentieke bronnen. De ooggetuigen zijn heel verschillend, van geallieerde en Duitse bemanningsleden van vliegtuigen, de luchtbeschermingsdienst, opruimploegen tot burgerslachtoffers van bombardementen en mensen die piloten en hun bemanning hielpen. Ook verhalen over vliegveld Fliegerhorst Leeuwarden vormen een bron.
De impact die de luchtoorlog in Friesland had op mensen, zowel tijdens als na de Tweede Wereldoorlog, wordt invoelbaar voor studenten doordat ze zich in andermans schoenen verplaatsen.
aansluiting bij burgerschap
Het onderwijsprogramma sluit aan bij burgerschap. Studenten ontwikkelen hun kritische denkvaardigheden door verschillende perspectieven op de luchtoorlog in te nemen. Ze ontdekken en onderzoeken dat iedereen vanuit een ander perspectief denkt, ervaart en kijkt naar een situatie. In gesprek blijven met elkaar over problemen en moeilijke onderwerpen, vragen wat de ander voelt, denkt en ziet in plaats van dit in te vullen voor de ander, doet je ontdekken dat je samen een probleem beter kunt oplossen dan alleen. Door je te verplaatsen in de ander en leer je dat er meer perspectieven zijn op een gebeurtenis en je elkaar kan helpen en samen beslissingen kunt nemen. Studenten staan daarmee open voor verschillen, hebben meer begrip en respect voor elkaar.