IMPACT

primair onderwijs, groep 7 en 8

Het geluid van overvliegende vliegtuigen, 's nachts totale verduistering van huizen en straten, bommen die hun doel missen en terecht komen op burgers, de vele vliegtuigen die crashen in Friesland en omringende wateren: de strijd in de lucht tussen 10 mei 1940 en 5 mei 1945 had grote impact op de bewoners van Friesland. 

In het kader van 80 jaar vrijheid presenteert het Fries Verzetsmuseum, onderdeel van het Fries Museum,  de tentoonstelling IMPACT – De Luchtoorlog in Friesland. In die luchtstrijd zijn alleen al in Friesland en omringende wateren ongeveer 500 vliegtuigen neergestort. Vele bemanningsleden van vliegtuigen, maar ook burgers zijn omgekomen in deze strijd.  Op vele locaties in Friesland staan oorlogsmonumenten die hieraan herinneren.

onderwijsprogramma

Leerlingen van de groepen 7 en 8 ontdekken wat voor rol Friesland speelde in de Tweede Wereldoorlog. Hoe zag die luchtstrijd eruit en welke sporen in het landschap en verhalen zijn er dichtbij de scholen nog te vinden?

Aan de hand van persoonlijke verhalen, zoals ooggetuigenissen en voorwerpen van personen die te maken hadden met de luchtoorlog, verdiepen ze zich in de luchtoorlog. Ze doen historisch onderzoek en werken met authentieke bronnen. De ooggetuigen zijn heel verschillend, van geallieerde en Duitse bemanningsleden van vliegtuigen tot burgerslachtoffers van bombardementen en mensen die piloten en hun bemanning hielpen. Ook verhalen over vliegveld Fliegerhorst Leeuwarden vormen een bron.

De impact die de luchtoorlog in Friesland had op mensen, zowel tijdens als na de Tweede Wereldoorlog, wordt invoelbaar voor leerlingen doordat ze zich in andermans schoenen verplaatsen.

Veel scholen hebben een graf of oorlogsmonument geadopteerd van een bemanningslid of -leden van vliegtuigen die omgekomen zijn bij een vliegtuigcrash. Ook andere Tweede Wereldoorlog oorlogsmonumenten in Friesland herinneren aan slachtoffers van de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog.

TIP
Breng voorafgaand aan of ter afsluiting van de herdenking een bezoek aan de tentoonstelling,  met het bijbehorende onderwijsprogramma. Aanmelden kan hier. Vermeld in het opmerkingenveld welk monument de school heeft geadopteerd.

Doelgroep PO, groep 7 en 8
Werkvormen kijken, onderzoeken, samenwerken, beschrijven, vertellen
Leergebieden oriëntatie op jezelf en de wereld, tijdvak wereldoorlogen en holocaust, kerndoelen 52. 53
Lengte 60-75 minuten
Periode 14 april t/m 27 juli 2025
introductievideo IMPACT


terugkomkaartje
Na afloop krijgt iedere leerling een terugkomkaartje mee. Hiermee mogen ze met twee volwassenen gratis op een ander moment nog eens langskomen. 

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
T: 058 255 55 00
E: info@friesmuseum.nl

openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur.


© Fries Museum - alle rechten voorbehouden | disclaimer | privacybeleid